4. Tas keistas nutikimas šuniui naktį

Processed with VSCO with f2 preset

Subjektyvus mano įvertinimas: 3/4
(5 – išvertė iš klumpių! Prikaustė taip, kad negalėjau atsiplėšti, nuoširdžiai rekomenduoju; 4 – labai patiko, praturtino sielą ir protą; 3 – nesigailiu skaičiusi, puikiai įtiko laisvalaikio praleidimui; 2 – jei nebūčiau skaičiusi, nieko nebūčiau praradusi; 1 – sugaišau laiką)

Skaitydama užtrukau: 3 dienas

Knygos aprašymas keliais sakiniais: romanas apie Aspergerio sindromu sergantį paauglį ir jo socialinį gyvenimą, mokslus, jausmus bei pasaulio suvokimą. 

Nuomonė ir jausmai užvertus paskutinį puslapį: Jei apie knygą informacijos ieškotumėte internete, aptiktumėte, jog bene dažniausiai skambanti frazė yra “knyga autoriui pelnė tarptautinę šlovę“. Galvoju, kad ne veltui. Man tikrai patiko ši knyga, pirmiausia dėl to, kad pagrindinis knygos veikėjas – Aspergerio sindromu sergantis paauglys. Jis yra knygos pasakotojas, kas leidžia pažvelgti į supantį pasaulį būtent jo akimis. Tai ugdo empatiją ir pagarbą, supratimą. Mūsų visuomenėje dar apstu stigmų, susijusių su įvairiais sutrikimais, įskaitant ir autizmo spektro sutrikimus. Žmonės dažniausiai bijo to, ko nesupranta, o perskaičius šią knygą, kai kurie dalykai tampa aiškesni. Pavyzdžiui, dėl ko sergantieji kartais rėkia, linguoja, dejuoja, dėl ko jiems sunku užmegzti socialinį kontaktą, ką jie išgyvena tuo metu ir pan. Man asmeniškai kyla klausimas – kuo remiantis autorius parašė knygą – ar informacijos ieškojo besikonsultuodamas su specialistais, ar tokį atvejį turėjo artimoje aplinkoje. 

Kalbant apie patį romaną – man tiko pasakojimo tempas, tai, kaip subtiliai ir žaviai autorius pateikdavo Kristoferio suvokimą apie jam nesuprantamas kalbines subtilybes (pvz., metaforas, vaizdingus palyginimus). Paauglys nesuvokia kitų emocijų bei perkeltinės prasmės žodžių, tad frazė “nekišk nosies ne į savo reikalus“ jam yra per daug abstrakti dėl to jis toliau demonstruoja suaugusiems nepriimtiną elgesį (kiša nosį į ne savo reikalus:)). Taip pat knygoje atskleidžiamas būdingas aplinkinių elgesys susiduriant su kokį nors sutrikimą turinčiu asmeniu: nuostaba, vengimas, atšiaurumas, užgaulios frazės. Nors bandymų padėti Kristoferiui taip pat pasitaiko, visgi dažnesnės anksčiau minėtos reakcijos. Unikalu tai, jog knygoje yra iliustracijų ir matematinių lygčių, formulių, smalsesni skaitytojai gali pabandyti kartu su Kristoferiu pakelti skaičius kubu ar išspręsti lygtį su trimis nežinomaisiais. 🙂 

Kai kurios vietos skaitant visai prailgdavo – matematinių formulių ar kitų smulkių loginių aprašymų buvo nemažai ir daugumos jų visai nesupratau. Kita vertus suprantu to būtinumą – logiška, kad to reikia norint iliustruoti kitokio mąstymo sudėtingumą.

Knyga skaitosi labai greitai ir lengvai. Ji parašyta paprasta, suprantama kalba, knygoje atskleidžiamos pagarbos, tolerancijos, motyvacijos, tiesos sakymo vertybės, todėl drąsiai rekomenduočiau ją paaugliams bei su jais kontaktą turintiems asmenims: mokytojams, specialistams, tėvams.

Faktinė informacija:

  • Autorius: Mark Haddon
  • Autorius knygą rašė suaugusiesiems, tačiau gavo pasiūlymą ją išleisti ir vaikams, dėl to 2003 metais knyga pasirodė su 2 skirtingais viršeliais: vaikams ir suaugusiesiems
  • Išvertė: Birutė Bersėnienė
  • Leidykla: Sofoklis, 2016 – tai yra antrasis šios knygos leidimas (knyga parašyta 2003 metais)
  • Puslapių skaičius: 256

Knygos dėka sužinojau, kad langūrai yra Pietų Azijos šunbeždžionės.

Parašykite komentarą